Üvercinka Kitap Özeti

Cemal Süreya, ilk kitabı Üvercinka 1958’de çıktığında, 27 yaşında, ilk şiiri (“Şarkısı Beyaz”) daha beş yıl önce yayımlanmış genç bir şairdi. Bu kitapla çağcıl Türk şiirinin en çok konuşulan, en çok tartışılan akımlarından İkinci Yeni’nin öncülerinden biri olacağını ne kendisi ne de bir başkası bilebilirdi.

Lirik, erotik, ideolojik… Sıcak, tılsımlı ve ölümsüz.

Türk şiirinin kavşak noktasında, tek başına ayakta duran bir kitap.

Cemal Süreyya Kimdir?

İkinci Yeni Akımının en ünlü şairlerinden biri olan Cemal Süreya 1931 yılında Pülümür’de doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirmiştir. Mesleği ile alakalı çok çeşitli yerlerde çalışan şair 1982 yılında maliye müfettişliği görevinden emekli olmuştur. Birçok dergi çıkartan şairin gerçek adı Cemalettin Seber’dir. Cemal Süreya 9 Ocak 1990 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir.

Cemal Süreya İkinci Yeni Akımının en önemli kuramcılarındandır. Şiiri ironik bir bakış açısıyla yazmıştır. Şiirin hiçbir mantık ve düzene oturtulamayacağını vurgulamıştır. Kendi üslubunu yaratan şair kendine özgü bir şiir anlayışı getirmiştir. Bilgi birikimini çarpıcı ve yoğun imgelerle sentezlemiştir.

İlk şiirlerinde biçime önem vermiştir. Sonraki şiirlerinde bu anlayışından vazgeçen şair insani bir öze yönelerek aşk ve bedensel zevki kendine ait üslubuyla dışa vurmuştur. Üslup yönünden halk dilini kullanmıştır.

Cemal Süreya İkinci Yeni anlayışıyla şiirler yazmasına rağmen geleneğe hiç karşı olmamıştır. Hatta geleneğin değerlerinden geniş bir ölçüde yararlanmıştır. Nükteli söyleyişini Orhan Veli’den etkilenerek geliştirmiştir. Ancak son şiirlerinde nükteli söyleyişini kaybetmeye başlamıştır.

Toplumsal gerçekçi yazdığı şiirlerinde modern ressamlar gibi soyutu somutlaştırmıştır. İkinci Yeni sanatçılarına bakıldığında onlara göre daha açık şiirler yazan şair toplumcu gerçekçilere göre ise kapalı şiirler yazmıştır.

Üvercinka adını verdiği sevgilisiyle girdiği iddia sonucu soyadındaki bir adet ‘Y’ harfini kaybetmiştir. Modern şiirin ressamı olan Cemal Süreya lirizm akımından etkilenmiştir.

Üvercinka Kitabı Hakkında

Üvercinka Kitabı Basım Yılı: Kasım 2017

Üvercinka Kitabı Sayfa Sayısı: 64

Leave a comment